Skiguiding Galdhøpiggen (2469 moh) – Elveseter (600 moh)

Eventyrtur på ski fra Galdhøpiggen til Elveseter

Bli med oss på guidet skitur fra norges tak, Galdhøpiggen (2469 moh), ned til Sagasøyla på Elveseter (600 moh) i Bøverdalen. Norges lengste skitur i høydemeter, 1900 høydemeter med fin skikjøring som går gjennom den fineste delen av Jotunheimen.

Dette er skitur i verdensklasse og overgår den berømte skituren «Valle Blanche» i Chamonix, i tillegg til at store delen av turen har vi naturen og løssnøen helt for oss selv uten å møte andre skikjørere. Denne skituren gjør vi ofte som en avsluttende etappe på Høgruta eller som en selvstendig guidet tur på ski.

Turen går hovedsaklig på kompleks bre, gjennom flere brefall og i komplekst skredterreng. Dette er turen du bør velge en erfaren lokalkjent guide.

Pris:         10000 kr per guide. Maksimum 6 deltagere per guide.

Om guiden har kostnader knyttet til reise og opphold kan prisen bli noe høyere.

Mer informasjon om turen

Når veien til Juvas er åpnet er dette en tur som gir svært mange høydemeter skikjøring i forhold til antall høydemeter man må gå opp. Juvas ligger på 1850 moh og man har derfor en enkel tur opp til Galdhøpiggen (2469 moh) over Styggbreen eller direkte til Porten (2000 moh).

Når vi gjør denne skituren før veien fra Raubergstulen til Juvas er åpen starter vi fra Raubergstulen (1000 moh) og går opp til Juvas (1850 moh) og videre til Galdhøpiggen (2469 moh) eller direkte til Porten (2000 moh). Man kan også gå fra Spiterstulen (1100 moh) til Galdhøpiggen (2469 moh), men dette vil være en tyngre opptur enn å gå fra Raubergstulen.

Nedkjøringen fra Galdhøpiggen (2469 moh) ned til Sagasøyla (600 moh) på Elveseter i Bøverdalen går gjennom det fineste av natur og landskap Norge har å by på i tillegg til at det er fantastisk skikjøring. På toppen av Galdhøpiggen er det feller av og skikjøring helt ned til Sagasøyla uten behov for å ta på feller igjen på turen. 1900 høydemeter med fantastisk skikjøring fra toppen av Galdhøpiggen ned Piggbreen over et lite fjellpass og ned til Styggbreen og til det spektakulære Porten (et fjellpass mellom Galdhøpiggen og Velsepiggen). Det kan være folksomt på Galdhøpiggen, men når man kommer til Porten er vi oftest helt alene, i den vakreste delen av Jotunheimen. Etter vi har tatt oss ned Porten, den smale bratte vestvendte renna, kommer vi ned på Storjuvbreen.

Storjuvbreen er en kompleks bre med mange spektakulære brefall som vi kjører gjennom. Det er veldig ofte god snø på denne turen da hovedvekten av skikjøringen er på bre som er et kuldelager som holder snøen fin i tillegg til at det er nordvendt og høye fjell på bege sider av breen som gjør at snøen legger seg fint over breen.

På Storjuvbreen må man gjøre riktige veivalg og det er en forutsetning at guiden er lokalkjent for å kunne navigere seg gjennom brefallene og forbi bresprekkene. I tillegg er det et alpint landskap man må gjøre gode generelle veivalg og skredvurderinger underveis. Nedkjøringen gjennom de blå, oppsprukne brefallet og ned mot den grønne Bøverdalen er svært variert og vakker.

Når vi har kjørt ut hele Storjuvbreen i majestetiske omgivelser tar vi oss opp på en fjellrygg og følger en gammel nedrast kjerreveg som fører helt ned til Elveseter i Bøverdalen. Denne delen av turen er en kulturvandring i sporene til den visjonær hotelldirektør som lagde en turistvei fra Elveseter til Brefallet på Storjuvbreen ved å engasjere mye av arbeidskraften som var tilgjengelig i Lom. Kjerreveien ble bygget for å frakte internasjonale turister opp til brefallet for å vise fram det mest spektakulære av norsk natur. Du kan lese mer om den fantastiske historien fra bygging og frakt av turister på denne kjerrevegen her: Artikkel fra lokalavisa Fjuken om kjerrevegen… 

Skikjøringen ned på og langs kjerrevegen er en kulturvandring, men også fantastisk skikjøring delvis på den gamle kjerrevegen og gjennom skog.

Skituren ender ved Sagasøyla på Elveseter, som er et monument som hotelldirektøren fikk fraktet opp fra Oslo etter andre verdenskrig. Du kan lese mer om sagasøyla sin historie her: https://elveseter.no/sagasoylen/

Kort oppsummert er denne skituren på 1900 høydemeter, fra toppen av Galdhøpiggen ned til Sagasøyle i Bøverdalen, min absolutte favoritt, og en topptur i verdensklasse som etter mitt syn overgår Valle Blanche turen i Chamonix med god margin. Jeg er en av de få som guider denne komplekse turen og har guidet denne turen i snitt en gang i uka fra mars til juni de siste sesongene. Hvis jeg skal gjøre en tur på egenhånd gjør jeg denne turen selv om dette er en tur jeg guider mange ganger i løpet av en sesong. Dette er en tur jeg ikke blir lei😊

På disse Instagram postene kan du se bilder og film fra denne turen:

Sitat fra en kunde som jeg guidet denne turen: «Hvis det er noe jeg skal gjøre før jeg dør er det å repetere denne turen.»

Noen av våre guidede turer på ski

Vi fikk en uforglemmelig opplevelse, delvis fordi været var fantastisk, men mest fordi Lars tilpasset turen til våre ambisjoner og ferdigheter i tillegg til at han formidlet sin kunnskap til oss slik at vi kunne lære.

Vi har opplevd mange flotte turer i fjellet, men årets tur med Lars i Klatrekompaniet blir stående som et høydepunkt.

Les flere utalelser

Klatrekompaniet

Vi er godkjent som kursarrangør av Norsk Fjellsportforum (NF).

Mer informasjon om «skiguiding»

Målsetning for skiguiding

Vårt hovedfokus under skiguiding er sikkerheten til gruppa, dernest å finne den beste snøen og ha det artig på ski. I tillegg  ønsker vi å formidle mest mulig kunnskap om skredtemaet og skredvurderinger, skikjøring på bre, vinterturtips, høyfjellsvurderinger, skiteknikktips mm, for å gi deltagerne grunnlag for å gjøre egne høyalpine turer med sikker ferdsel undervegs. Vi holder mange skredkurs, toppturkurs, brekurs for skikjørere mm, og vi vil formidle denne kunnskapen underveis dersom deltagere ønsker kompetanseheving innenfor disse emnene.

Praktisk informasjon om skiguiding

Utstyr

Sekken bør som et utgangspunkt være så lett som mulig. En tung sekk gjør deg mer ustabil på skiene.

Skiguiding involverer ofte terreng som er skredutsatt. Deltagerne må derfor ha med seg skredutstyr.

Skredutstyr

  • Søkestang.
  • Skredsøker med mulighet til å sende/motta signaler.
  • Spade i aluminium.

Alt skredutstyret kan leies av Klatrekompaniet for 300 kr.

Breutstyr

Dersom turen vi planmlegger involverer ferdsel på bre trenger deltagerne breutstyr. 

  • Klatresele.
  • Stegjern (tilpasset skistøvlene).
  • Isøks.
  • 1 skrukarabiner.
  • 1 stk 120 cm båndslynge.

Alt breutstyr kan leies av Klatrekompaniet for 400 kr. Klatrekompaniet holder tau og annet spesialutstyr.

Ski utstyr:

  • Ski (randonee eller telemark utstyr) med sikkerhetslenke.
  • Skistøvler.
  • Staver (gjerne teleskopstaver).
  • Skifeller som passer til skiene.
  • Skarejern.
  • Hjelm.

Klatrekompaniet er en av de aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring , lokalkjennskap og pedagogisk innsikt. Alle våre instruktører/guider er utdannet fra NF (Norges Fjellsportforbund), NKF (Norges klatreforbund) eller Nortind innenfor de områdene de jobber innenfor (klatring, bre, skred, ski mm).

Du kan lese mer om instruktørene / guidene som holder disse kursene her…

Pedagogisk profil og HMS

Utvikling og bruk av standariserte metoder er et ledd i vårt kvalitetssikringsarbeide/HMS. Under alle våre kurs får deltagerne med seg metodesett som beskriver metodene som er brukt under kurset. Du kan lese mer om vår pedagogiske profil og HMS her…

For mer informasjon og påmelding: Kontakt oss på telefon 47645000, send en mail til post@klatrekompaniet.no eller send en forespørsel via kontaktformularet vårt.